• Etusivu
  • Isännöitsijä

Lakimiehelle jätettyjä kysymyksiä vastauksilla: taloyhtiön piha

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.05.2022
20225_78039.jpg

Kysy, vastaamme-palstalle on jätetty paljon taloyhtiön pihaan liittyviä kysymyksiä. Tähän olemme koonneet taloyhtiön pihoja koskevia pulmia ja vastauksia. Jos et löydä sopivaa vastausta, voit itse jättää kysymyksen palstallemme. Linkin löydät sivun lopusta.

Voiko taloyhtiö vaatia terasseja purettaviksi?

Taloyhtiömme koostuu kahdesta erillisestä rakennuksesta, joissa yhteensä noin 10 asuntoa. Toisen talon osakkeenomistaja rakensi ensimmäisenä terassilasituksen ja valitsi katemateriaaliksi polykarbonaatin. Taloyhtiön hallitus ja kaupunki myönsi luvan. Kaksi muuta osakasta rakensi....

Lue vastaus

Voiko naapuri kieltää terassin rakentamisen?

Olemme rakentamassa rivitalon takapihalle kattamatonta lautaterassia. Hankkeella on hallituksen hyväksyntä ja yhtiössä on tehty aiemminkin vastaavia terasseja. Nyt kuitenkin rajanaapuri...

Lue vastaus

Taloyhtiön yhteisen pihan valtaaminen ja käyttö?

Yhtiöjärjestyksessä pihoja ei ole määritelty. Asunto on "valtauksen" jälkeen myyty eteenpäin 2 kertaa ennen meitä eikä istutuksia ole missään vaiheessa vaadittu purettaviksi. Voiko viereisen talon asukas nyt vaatia...

Lue vastaus

Saako porealtaan rakentaa rivitalon pihalle?

Voiko osakkeenomistaja sijoittaa porealtaan omalle takapihalleen, tarvitaanko joitakin lupia? Miten pitää ympäristövastuu ottaa huomioon?....

Lue lisää

Isännöitsijä
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20122_29479.jpg
Vuoden 2012 energia-avustukset taloyhtiöille ja pientaloasukkaille
Energia-avustuksella tuettavia kohteita vuonna 2012 ovat öljyllä tai suoralla taikka varaavalla sähkölämmityksellä pääasiallisesti lämmitetyt asuinrakennukset.Energia-avustuksen piiriin kuuluvien toimenpiteiden kohteina ovat kaikenlaiset ennestään ympärivuotisessa asuinkäytössä olevat asuinrakennukset. Kyseessä voi siten olla pien-, rivi- tai kerrostalo. Asuinrakennuksella tarkoitetaan tässä rakennusta, jossa asuinhuoneistoja ja niitä palvelevia tiloja on yli puolet huoneistojen yhteenlasketusta pinta-alasta.Pääsääntö on, että toimenpiteet aloitetaan kunnan avustuspäätöksen jälkeen. Kunnat voivat antaa aloituslupia hakemuksen jättäneille. Kunta hyväksyy tällöin aloitusluvan yhteydessä toimenpiteiden tarkoituksenmukaisuuden. Lupapäätöksessä on syytä mainita sekin, ettei lupa sido kuntaa avustuksen myöntämiseen.
Entos
Hukkaako ilmanvaihto energiaa pakkaskautena? Vaihda vain tarvittava määrä ilmaa
Tilanne on kovilla pakkasilla monissa kiinteistöissä ja taloyhtiöissä tyypillinen: koneellinen ilmanvaihto tuulettaa lämpöä harakoille ja energiankulutus kasvaa. Ongelma ratkaistaan älykkäällä ilmanvaihdon ohjauksella, joka reagoi kiinteistön todellisen käyttöasteen ja asukkaiden elämänrytmiin. Samalla kun asumisviihtyvyys kiinteistössä paranee, pienenevät myös lämpölaskut.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Isännöitsijän ja hallituksen vastuu suorittamattomista korjauksista?
Asun kerrostalossa. Minun asuntooni on katolta vuotanut vettä niin, että seinät ja lattia ovat märät. Tätä on jatkunut jo useita vuosia.Isännöitsijä on teettänyt kaksi kertaa "kuntotarkastuksen", jossa ensimmäisessä n. 5 v sitten oli vain seinässä valumajälkiä. Kattoa eikä pintoja ole korjattu. Nyt on teetetty uusi "kuntokartoitus" jossa viat ovat huomattavasti suuremmat.Onko hallitus/isännöitsijä vastuussa kun eivät ole aikanaan korjauttaneet vikaa?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Miten määritetään korjauksen perustaso?
Miten määritellään perustaso 1980 valmistuneessa paritaloyhtiössä, jossa on yhteensä kuusi asuntoa? Talojen viimeistely ja asuntojen sisäosat ovat aikoinaan rakennettu melko omatoimisesti silloisten osakkaiden toimesta.
201511_44886.jpg
Keskuspölynimurit isoihin kiinteistöihin
Keskuspölynimurin avulla tilojen siivous käy nopeasti ja helposti. Keskusimurin voimakkaan moottorin ja suodattimien ansiosta kaikkein pienimmätkin pölypartikkelit saadaan tehokkaasti talteen. Imurointi on myös miellyttävän hiljaista ja siivouksen jälkeen sisäilma puhtaan raikas.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Talousarvion laatiminen
Talousarvio on taloyhtiön toimintasuunnitelma ja sen laatii yleensä hallitus tai isännöitsijä hallituksen ohjeiden perusteella. Talousarvion keskeisin tarkoitus on selvittää yhtiövastikkeiden suuruus ja näin ollen sen laatiminen perustuu yhtiöjärjestyksen määräykseen vastikkeiden määräämisperusteista. Hallitus esittää talousarvioehdotuksen yhtiökokoukselle, joka vahvistaa sen viralliseksi talousarvioksi.Talousarvio on hyvä tehdä tuloslaskelmakaavan mukaisesti ja sitä voidaan tarkentaa tarvittavilla yksityiskohdilla. Talousarvion laadinta lähtee kulujen arvioinnista. Ensimmäisenä arvioidaan kiinteistön hoitomenot sekä ne aktivoitavat kulut, jotka on suunniteltu katettavan hoitovastikkeilla. Hoitomenojen jälkeen arvioidaan kiinteistön muut tuotot, kuten vuokrat sekä käyttökorvaukset ja näin jäljelle jää osakkailta perittävillä hoitovastikkeilla katettavat kulut. Jos edellisen vuoden talousarvio on toteutunut ylijäämäisenä, eli vastikkeina perittävät tulot ovat ylittäneet niillä katettavat kulut, otetaan tämä ylijäämä vastikkeiden arvioinnissa huomioon. Vastaavasti otetaan huomioon myös edellisen vuoden alijäämä, jolloin vastike voi olla talousarvion osoittamaa suurempi.Jos taloyhtiöllä on pankkilainoja, tulee niistä tehdä lainakohtaiset talousarviot. Samoin kuin hoitovastikkeiden määrittelyssä, ensin arvioidaan lyhennyksiin, korkoihin ja lainanhoitokuluihin kuluvat menot, jolloin saadaan selville pääomavastikkeina perittävä määrä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton